Kaip suvaldyti pabėgėlių krizę Europoje?

Pabėgėlių krizė ar pabėgėliai sukėlė krizę?

Visi žinom, kad pabėgėliai Europoje jau skaičiuojami milijonais. Daugelį tai gasdina. Nors ES apie 500 milijonų gyventojų ir šitas milijonas atvyklėlių tesudaro apie 0.2% visos populiacijos. Visgi, Europa krizės akivaizdoje nesielgė labai vieningai – didžioji našta atiteko Vokietijai ir Švedijai. Gaila pripažinti, bet situacija ten – sunki.

Vokietijos kanclerė A.Merkel jau kalba, jog daugėjant pabėgėlių, gali tekti uždaryti Vokietijos sienas (Švedija panašiai jau pasielgė). Kas atsitiktų tada? Veikiausiai Vokietijos pavyzdžiu pasektų ir kitos ES valstybės. O tada Šengeno erdvė bent jau laikinai nustotų egzistavus.

Kaip visa to išvengti?

Pabėgėliai iš Sirijos ir Irako bėgo nuo karo ir mirties. Deportuoti juos atgal būtų tiesiog nežmogiška. Kitas dalykas – pabandyti sustabdyti tuos, kurie dar ketina keltis į Europą. Turkijoje, Libane ir Jordanijoje – apie 4 milijonai sirų. ES turi išnaudoti visas galimybes (politines ir ekonomines), kad jiems tose šalyse būtų užtikrintas kuo normalesnis gyvenimas. T.y. vaikams suteikiams mokslas, suaugusiems duodami leidimai dirbti ir t.t.

Žinoma, bėgančių bus bet kokiu atveju. Todėl Europa privalo sugriežtinti kontrolę dažniausiuose pabėgėlių atvykimo taškuose – Graikijoje ir Italijoje. Vietinėms vyriausybėms turėtų būti skiriama parama – plėsti priėmimo centrus, samdyti daugiau migracijos darbuotojų. Griežtesnė patikra ne tik leistų sukontroliuti pabėgėlių srautus, bet gal būt ir sumažintų bendrą atvykstančių skaičių. Juk žinodami, kad patekti į ES – ne taip lengva, daugelis nerizikuotų atiduoti visas savo santaupas ‘žmonių-kontrabandininkams’.

Trečia – deportacija tų, kuriems pabėgėlio statusas nepriklauso. Čia kalbama, apie marokiečius, alžyriečius ar Kosovo gyventojus. Jie – dažniausiai ekonominiai migrantai. ES reikėtų panaudoti politinį spaudimą, kad šios šalys bendradarbiautų ir priimtų savo piliečius atgal.

Aišku, nereikėtų pamiršti ir jau anksčiau pradėtų iniciatyvų, tokių kaip pabėgėlių paskirstymas po ES vasltybes. Čia jau pasikartosime, bet Lietuvai to tikrai nereikėtų bijoti. 1105 pabėgėliai – tai niekis. Panašiai gyventojų yra Jiezno miestelyje. Ar dažnai sutinkate jiezniečius?

960 600 Justinas

Justinas

Young professional passionate about helping others.

All stories by : Justinas