Pabėgėlių Integracija Lietuvoje

„Lietuva ir Latvija prieš tai nebuvo susidūrusi su imigrantų problemomis, todėl integracijos sistema nefunkcionuoja efektyviai” – Latvijos Jaunimo Raudonojo Kryžiaus vadovė.

2016 m. gruodžio pabaigoje Kaune vykę tarptautiniai pabėgėlių integracijos mokymai, skirti jaunimo darbuotojams. Juose dalyvavo atstovai iš Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, Kipro, Airijos ir Egipto.
 
Pagrindinis mokymų tikslas – paruošti jaunimo darbuotojus tolimesnei šio, Europos sąjungos finansuojamo 2-jų metų trukmės strateginės partnerystės projekto „Together: Refugees & Youth”, veiklai. Dalyviai įgavo įgūdžių, reikalingų dirbant su jaunais žmonėmis tarpkultūrinėje aplinkoje bei dirbant su atvykėliais iš Artimųjų Rytų.
 
5-ių dienų trukmės mokymų metu buvo sukurtos aiškios pabėgėlių integracijos per darbą su jaunimu gairės, atsižvelgiant į realią situaciją Baltijos šalyse. Savo patirtimi dalinosi ir savo sričių ekspertai: Vilniaus Carito darbuotojai, verslo konsultacijų įmonės MOSIS.lt vadovas Muhammad Usama Sheikh bei Baltijos ir Arabų šalių prekybos rūmų atstovas Alaa Al Aridi.
 
„Laikas praleistas šiuose mokymuose – tikrai naudingas ir atveriantis akis. Visi užsiėmimai padėjo identifikuoti iššūkius ir galimybes, kuriant dialogą tarp jaunų žmonių ir atvykėlių. Tuo tarpu svečiai–savo sričių profesionalai, sutikę pasidalinti savo patirtimi gyvenant ir dirbant migrantų integracijos klausimais Lietuvoje ir Latvijoje, padėjo iš arčiau susipažinti su realia situacija Baltijos šalyse. Migrantų integracijos sistema nefunkcionuoja taip efektyviai, kaip norėtųsi, tačiau tai – suprantama. Lietuva ir Latvija niekada nebuvo susidūrusi su šia problema iš taip arti. Džiugu, kad vyksta tokios inicityvos kaip „Together: Refugees & Youth”, nes jos padeda gerinti sąlygas bei kurti tarpusavio supratimą tarp migrantų ir vietinių žmonių”, – kalbėjo mokymų dalyvė iš Latvijos, Liene Celmina, vadovaujanti Latvijos Jaunimo Raudonojo Kryžiaus organizacijai.
 
Tolimesnis „Together: Refugees & Youth” projekto etapas, kuriame mokymų dalyviai praktikoje pritaikys savo žinias, prasidės 2017-ųjų vasarą. Šiame etape vyks įvairiausi užsiėmimai su pabėgėliais ir jaunimu Latvijoje bei Lietuvoje: sporto žaidynės, kultūriniai pristatymai, ekskursijos, socialinio verslo (įtraukiančio migrantus) idėjų konkursas, migrantus remiančių organizacijų akreditacijos sistema ir kt.
Daugiau informacijos apie šį projektą rasite www.facebook.com/refugeesEU

828 315 Justinas

Justinas

Young professional passionate about helping others.

All stories by : Justinas