Lietuvą turėtų pasiekti 505 pabėgėliai

Kitais metais Lietuvą turėtų pasiekti pabėgėliai – iš pradžių 505

Dauguma jų iš karinių konfliktų apimtų zonų Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje, 2017-aisiais – dar 600. Jų išlaikymui valstybės biudžete kasmet reikės numatyti po ne mažiau kaip 5,5 mln. Eur. Apie du trečdalius šių išlaidų, tikimasi, padengs Europos Sąjunga.

Tokius skaičius ir grafikus, kuriuo metu kiek pabėgėlių galėtų būti atgabenta į Lietuvą, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Pabrėžiama, kad dabar laukiama, kada ES vidaus reikalų ministrai nustatys galutines pabėgėlių paskirstymo bendrijos valstybėms kvotas. Tai gali įvykti jau kitą savaitę, rugsėjo 22 d. neeiliniame posėdyje.

Europos Komisija pasiūlė, kad Lietuva per ateinančius dvejus metus priimti 1.105 pabėgėlius. Lietuva su tokia kvota sutiko ir dabar laukia galutinio ES vidaus reikalų ministrų apsisprendimo šiuo klausimu.

Ruošiantis daugiau kaip tūkstančio pabėgėlių priėmimui iš Sirijos bei kitų šalių Socialinės apsaugos ir darbo ministerija sudarė preliminarų grafiką, kada ir kiek pabėgėlių pasieks Lietuvą 2016-2017 m. Seimo komitetui pateiktame grafike numatyta, kad pirmieji 95 Lietuvos teisėsaugos institucijų atrinkti ir nacionalinio saugumo užtikrinimo reikalavimus atitinkantys migrantai Ruklos Pabėgėlių centrą pasieks kitų metų sausį. Po to 2016-ųjų balandį, liepą, spalį ir gruodį į Lietuvą galėtų būti atgabenta kaskart po 100 pabėgėlių.

Pagal šį grafiką 2017 m. kovą Lietuvą pasiektų 140 pabėgėlių, birželį ir rugsėjo – po 150, o gruodį – dar 160. Tokiu būdu iki 2017 m. gruodžio būtų užpildyta visa 1.105 pabėgėlių, skiriamų Lietuvai, kvota.

Rukloje esančiame Pabėgėlių centre migrantai gyventų apie 3-6 mėn., per tą laiką būtų dedamos pastangos integruoti juos į Lietuvos visuomenę – mokyti lietuvių kalbos, supažindinti su teisine aplinka ir tradicijomis, padėti ieškoti darbo bei nuolatinio būsto ir t.t. Tikimasi, kad po pirminio integracijos proceso, kuris užtruktų iki pusmečio, pabėgėliai pasiskirstytų po savivaldybes, o jų vieta Rukloje atsilaisvintų naujiems pabėgėliams.

Pirminei integracijai, skaičiuojama, jau kitų metų biudžete reikia numatyti 5,5 mln. Eur. Panaši suma turėtų būti numatyta pabėgėlių reikmėms ir 2017 m. biudžete.

Tačiau dalis iš Lietuvos valstybės biudžeto skirtų pinigų turėtų vėliau grįžti iš Europos Sąjungos fondų. Vienam pabėgėliui išlaikyti ES žada skirti iki 6.000 Eur per metus. Preliminariai skaičiuojama, kad tai reiškia, jog per dvejus metus iš ES fondų turėtų būti atgauta apie 6,6 mln. Eur, kai iš Lietuvos biudžeto per 2016-2017 m. laikotarpį turėtų būti skirta apie 11-12 mln. Eur.

Jeigu taip ir atsitiks, daugiau kaip tūkstančio pabėgėlių priėmimas Lietuvai kainuos apie 6 mln. Eur.

Tiesa, šios sumos gali keistis priklausomai nuo to, kiek konkrečiai Lietuvai bus skirta pabėgėlių, kokia bus jų sudėtis ir kiek prie pabėgėlių integracijos materialiai prisidės Lietuvos savivaldybės, nevyriausybinės organizacijos, bažnyčia.

Plačiau: http://vz.lt/verslo-aplinka/politika/2015/09/16/kitamet-lietuva-turetu-pasiekti-505-pabegeliai#ixzz3lwvRgOiH

1200 799 Justinas

Justinas

Young professional passionate about helping others.

All stories by : Justinas